Witte wijn
Witte wijn is de ultieme dorstlesser voor de wijnliefhebber. Met name bij vrouwen is witte wijn erg populair. Zeker wanneer de zonnestralen doorkomen en men weer het terras op gaat, is witte wijn een heerlijke verkoeling om van te genieten.
Witte wijn is inderdaad eigenlijk helemaal niet zo wit. Is het u opgevallen dat er veel verschillende kleuren witte wijn zijn? We onderscheiden onder andere bleekgeel, wit goudgeel, goudkleurig en misschien zelfs een beetje geelgroenig. De uiteindelijke kleur die de witte wijn meekrijgt, wordt bepaald door het druivenras, de leeftijd van de wijn, en de mate van de zoetheid.
Verrassend is dat witte wijn niet alleen van witte druiven wordt gemaakt: ook van een blauwe druif kan witte wijn gemaakt worden. In tegenstelling tot [rode wijn] wordt witte wijn alleen gemaakt van het sap van de druif. Deze sap is bij beide druiven wit. De sap, of most, is dus geheel vrij van schillen, steeltjes en pitten.
Zoete en droge witte wijn
Het verschil tussen een zoete en een droge witte wijn, zit hem in de hoeveelheid restsuiker. Daarbij heeft een droge wijn heel weinig restsuiker; een zoete juist veel meer.
-
Een droge witte wijn draagt vaak het etiket ‘dry’ of ‘sec’, of ‘Trocken’ in Duitsland. Een typische, “kurkdroge” wijn is de Franse [Muscadet].
-
Een halfdroge witte wijn heeft nog wel wat restsuikers. Veel mensen ervaren een halfdroge wijn echter als zuur.
-
Zoete witte wijn heeft veel restsuiker. Zoete wijn is gastronomisch gezien voor veel gerechten een goede toevoeging, zoals bij paté of bepaalde kazen.
-
Dessertwijn is, vanwege de erg zoete smaak, een mooie toevoeging bij nagerechten.
Soorten witte wijn
Behalve het verschil tussen droge en zoete witte wijn, is er nog veel verschil in de verschillende soorten witte wijn. Net als bij andere wijnsoorten heeft dit te maken met de herkomst van de druif, het type druif, en de techniek die is gebruikt bij het produceren van de wijn.
Witte wijn wordt altijd gekoeld gedronken. Verder is er veel verschil in de frisheid, fruitigheid en volheid van de druivensoorten en streeksoorten van over de hele wereld. Net als bij rode wijn kan witte wijn namelijk een uitstekende aanvulling zijn op een gerecht, zeker wanneer het weer wat warmer is. Welk glas witte wijn wordt geserveerd bij het eten, hangt in de eerste plaats natuurlijk af van het soort eten dat wordt geserveerd.
-
Qua droge witte wijnen is de [Chardonnay] nog altijd het populairst, ook in Nederlandse cafés en restaurants. Chardonnay is een ‘gewone, doorsnee’ wijn. Althans, zo ziet men hem. Deze druif wordt toch ook gebruikt om topwijnen te maken; met name in de Franse Bourgogne en in Californië. De Chardonnay smaakt rijk en boterachtig, en heeft een lage zuurgraad. De Chardonnay is ook de enige witte druifsoort die voldoende structuur heeft om goed te kunnen rijpen op eikenhouten vaten.
-
De [Sauvignon Blanc] is een razendpopulaire, frisse droge witte wijn en door zijn frissere, luchtige smaak eigenlijk de tegenhanger van een chardonnay. Hij gaat fantastisch samen met het eten van vis en vegetarisch.
-
Een lastig te groeien druifsoort is de Franse [Viognier]. Op veel punten is hij gelijkwaardig aan een Chardonnay. En net zoals die Chardonnay heb je ze in veel verschillende soorten en maten: van romig, tot juist tropisch fruitig. Inmiddels wordt de Viognier wereldwijd gebruikt om wijn te produceren. Viognier is de perfecte wijn om te combineren met kipgerechten.
-
De [Pinot Gris] komt ook oorspronkelijk uit Frankrijk, maar wordt ook in Italië veel geproduceerd, waar hij [Pinot Grigio] wordt genoemd. De Pinot Grigio heeft wat meer body dan andere droge witte wijnen. Ook is de zuurgraad vaak een stuk groter. De Pinot Grigio is een heerlijk verkoelende wijn voor op het terras. De naam, ‘grijzig tintje’, dankt hij aan zijn eigenwijze kleursamenstelling.
Ook van de zoete witte wijnen zijn verschillende soorten. De populairste zoete witte wijnen zijn de wijnen die gebaseerd zijn op muscat- en riesling-druiven. De [Muscatdruif] heeft een bloedig aroma en wordt vaak gebruikt in mousserende wijnen. De [Riesling] is met afstand de populairste witte wijn uit Duitsland. De Riesling is eigenlijk het perfecte midden tussen droog en zoet, met een veel hoger zuurgehalte.
Goede witte wijn
Wat een witte wijn een goede wijn maakt, hangt dus erg af van de smaak van de drinker, en steeds vaker ook het gerecht wat de drinker besteld. Over het algemeen zijn de Chardonnays en Sauvignon Blancs uit Frankrijk, Italië en Spanje de populairste wijnen. Er zit echter veel verschil in de soorten smaak, kijkend naar de suikergehaltes, manier van rijpen en natuurlijk de druifsoort.