Merlot wijn en druif

Merlot wijn

De merlot druif is van origine een echte (rechteroever) Bordeaux druif en de meest aangeplante druif in Frankrijk. In veel gevallen wordt deze druif gemengd met Cabernet Sauvignon. De Merlot staat bekend om zijn soepele en gemakkelijke wijnen die ook nog vol en krachtig zijn.

De huidige rode wijn drinker wil graag zijn fles rode wijn jong drinken en kunnen genieten van een volle smaak. De Merlot is daarvoor uitermate geschikt.

Wij hebben voor u de Merlot druif en -wijn ontleed en hieronder handige weetjes opgesteld om uw klant van de beste informatie te kunnen voorzien.

Algemene informatie

De merlot druif gedijt het beste wanneer het niet te warm is. Waar andere druiven, zoals de chardonnay, een zeer goed aanpassingsvermogen hebben, is de Merlot redelijk gevoelig voor te warme temperaturen. De wijn wordt dan zwoeler, voller en alcoholischer. 

De Merlot wijn rijpt meestal op eiken en heeft een zachte, soepele smaak. Deze ‘ongecompliceerdheid’ van de wijn is daarom ook ideaal voor degene die net begint met het drinken van wijn. Het alcoholgehalte van de Merlot druif bedraagt 12-13%. 

Qua bewaartijd kunt u de Merlot het beste binnen 4 jaar drinken. Heeft u een kwalitatief zeer goede wijn in huis? Dan kan deze nog wel tientallen jaren later gedronken worden. De serveertemperatuur van Merlot is op z’n best op 16,7 graden Celsius. Heeft u geen wijnkoelkast? Zorg dan dat de wijn tussen de 15 en 18 graden Celsius is.

Geschiedenis Merlot

Volgens de verhalen wordt de Merlot als sinds de jaartelling in Bordeaux gemaakt. De naam is afkomstig van het Franse woord merle, wat vogel merel betekent. De naam is waarschijnlijk afkomstig van de vogels die deze druif graag eten of vanwege de kleur van de druif die overeenkomt met de kleur van de merel. Ander leuk feitje is dat de Nederlanders de moerassige Médoc droog hebben gelegd, daar waar nu een van de beroemdste wijngaarden liggen.

De Engelsen hebben in 1855 het wereldberoemde classificatie systeem van de Grand Cru’s. Dit was bedoeld om de wijnen uit Bordeaux overzichtelijker te maken. De beste rode wijn krijgen de hoogste status: Premier Grand Cru Classée. 

In de loop van de afgelopen jaren is de Merlot steeds meer te vinden over de gehele wereld. In de jaren ’70 heeft de druif zijn introductie in Chili gedaan. Chileense Merlot is vaak iets geconcentreerder en uitgesprokener dan de subtielere Europese versies. Daarna is de druif ook in landen als Argentinië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland populair.

Hierdoor is de aanplant van de druif in de afgelopen jaren flink gestegen en wereldwijd is de merlot nu één van de meest aangeplante druivenrassen. Volgens schattingen stond de Merlot in 2004 op de 3e plaats met 260.000 hectare.

Herkomst Merlot

De herkomst van de Merlot is zonder twijfel de Bordeaux. Deze regio is in tweeën gesplitst door de rivier de Gironde (de linker- en de rechteroever). Het verschil tussen deze twee gebieden is dat op de kiezelgrond van de linkeroever voornamelijk Cabernet Sauvignon wordt geplant en op de rechteroever, waar vooral sprake is van een kleigrond, voornamelijk Merlot.

Smaak

De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is. De Merlot kan door zijn lage zuurgraad ook goed als tafelwijn worden gebruikt.

Wijn & spijs

Doordat de Merlot zacht en soepel is, maakt dat de wijn zeer veelzijdig. Een wijn spijs combinatie is mogelijk met veel verschillende soorten vlees zoals kalf, stoof- en rundvlees. Het is ook mogelijk om deze wijn te drinken bij kip of varkensvlees maar let dan op de bereidingswijze en de saus. Deze dienen vol en stevig te zijn. Vermijd deze rode wijn bij vis, schelpdieren of groene groenten.

De lekkerste Merlot
Voor u hebben we  een selectie gemaakt van prachtige rode wijnen die u niet mag missen. Uiteraard hebben wij nog meer merlots in ons assortiment. Wilt u online wijn kopen voor uw horeca onderneming of speciaalzaak? Maak dan een account aan via onderstaande button en u bestelt uw wijn online.

De Merlot wijn is zeer geliefd. ORB Wijn laat u alles weten van de Merlot wijnen waarmee u een goede indruk achterlaat bij uw gasten.  

1-7 van 1270
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
1-7 van 1270
per pagina
Van hoog naar laag sorteren