Grenache wijn en druif

Grenache wijn

Het oudste druifje onder de zon: dit blauwe druivenras is een echte team-player en heeft meestal andere druiven nodig om echt tot zijn best te komen. Daarom zie je hem ook waarschijnlijk niet alleen staan op een etiket. De Grenache druif komt oorspronkelijk uit Spanje en wordt daar Garnacha genoemd. Wel is de Grenache druif al honderden jaren de meest aangeplante druif ter wereld.

Lees hier alles over de Grenache druif en wijn!

Algemene Informatie

De Grenache druif groeit in warme en droge gebieden, denk aan Zuid-Frankrijk, Spanje, Zuid-Amerika en ook Californie en Australie. Ook is deze druif de meest verbouwde soort druif ter wereld voor het produceren van rode wijn. Zoals net al genoemd wordt de druif in het spaans ‘Garnacha’ genoemd. Maar misschien ken je hem ook wel als ‘Cannonau’ hoe hij genoemd wordt in Sardinie. Deze druif is een echte vakantieganger, en heeft zon en hete keien nodig om volledig te bakken en te rijpen. De grenache bevat weinig tannine en is oxidatiegevoelig, het is dus beter hem gelijk op te drinken in plaats van bewaren.

De druif heeft een dunne schil en is daarom lichter van kleur vergeleken met andere rode wijnsoorten. Des te meer druiven per tros, des te lichter de kleur. Het hoge suikergehalte is typerend voor deze wijn en maakt hem ook sterker in alcoholgehalte, maar ook zoet en steviger. Grenache wijnen zijn te herkennen aan een smaak van witte peper, kruiden en fruit. Qua geur kun je bijna dezelfde ingredienten ruiken: bramen, peper, kersen, bessen en een licht kruidige geur.

De oorsprong van de Grenache

Deze druif is een echte mediterrane druif en is van origine Spaans en heeft altijd al veel opbrengst opgeleverd. Zijn herkomst is het noorden van Spanje, tegenwoordig groeit hij in heel Spanje, maar voornamelijk in de streken Somontano en Priorat wordt de druif echt in de spotlights gezet. In Frankrijk wordt hij verbouwd in de Provence, de zuidelijke Rhône, de Roussillon en de Languedoc.

Smaakprofiel van de Grenache

De blauwe Grenache druif zijn redelijk groot en hebben een dunne schil met niet veel kleurstof, daarom is deze druif zeer geschikt voor het maken van rose wijnen. Deze druif voelt zich het best in een hete en droge omgeving, waardoor hij gedurende een lang groeiseizoen veel suiker kan vormen. Hierdoor is de smaak dan vaak zeer sterk en aan de zoete fruitige kant. Echter bevat de druif zelf weinig stevigheid, zuren en kleur en wordt daarom vaak geblendt met andere druiven. De Grenache wordt vaak samen gevoegd met de Syrah, mourvèdre, cinsault (GSM blends genoemd) of ook met zijn kameraad tempranillo is de Grenache druif zeer succesvol.

De smaak van een pure grenachewijn is zwoel maar heeft ook een lichte witte peper smaak en het pittige rode fruit komt ook naar boven. Het aroma verschilt enorm per wijn maar kunnen omschreven worden als bloemig, fruitig en vaak een hint van specerijen zoals peper, kaneel of drop. Deze wijn is perfect te combineren met pittige gerechten, geroosterd vlees of tapas gerechten zoals worst en kaas.

Door het hoge suikergehalte wordt de druif ook vaak gebruikt voor het produceren van zoete (dessert)wijnen met hoge alcoholpercentages tot 15%.

Wijn & spijs

De lekkerste Grenache wijn voor u geselecteerd

Natuurlijk willen we graag met u meedenken en daarom vindt u hier onze selectie van de mediterraanse blauw druif die u zeker niet mag missen. Proeft u de zon en het warme weer? Uiteraard hebben wij nog meer Grenache-wijnen in ons assortiment. Wilt u online wijn kopen voor uw horeca onderneming? Maak dan een account aan en u bestel uw wijn online.

1-6 van 1282
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
1-6 van 1282
per pagina
Van hoog naar laag sorteren