Cabernet Sauvignon

De cabernet sauvignon-druif

De cabernet sauvignon is een typische Franse druif die zich kenmerkt als een krachtige rode wijn. Deze, uit de Bordeaux afkomstige druif, is vaak te vinden is in combinatie met de merlotdruif.

De cabernet sauvignon is te herkennen aan de cassisgeur en smaak, de chocoladegeur en misschien een vleugje tabak. Daarnaast kunnen ook munt of cederhout een geur zijn waaraan de druif te herkennen is. Het is een wijn met een medium tanninegehalte en zuurtegraad. Zoekt uw klant of gast een stevige wijn, lange afdronk en een body? Adviseer dan met alle vertrouwen een cabernet sauvignon!

Hieronder leest u alle extra informatie over deze druif om aan uw klant of gast over te dragen.

Algemeen over deze druif

De cabernet sauvignon-wijn is de grotere broer van de merlotdruif. Alleen waar de merlot moeilijk kan gedijen in warme klimaten, gaat juist de cabernetdruif juist erg goed in verschillende klimaten. Vandaar ook dat je de cabernetdruif over de hele wereld kan tegenkomen. Maar.. hoe flexibel en makkelijk de druif ook is, het beste gedijt deze druif toch in de wat warmere zones zoals bijvoorbeeld de Bordeaux (FR).

Het typerende karakter van de wijn komt van de dikke schil die de druiven hebben. Het tanninegehalte, kleur en aroma zijn bepaald door deze schil. Om deze karaktereigenschappen zo goed mogelijk te bewaren in de rode wijn worden de meeste cabernetwijnen op eikenhouten vaten gerijpt. Het resultaat is dat er een gebalanceerde wijn met body ontstaat.

Schenktip: zorg dat je deze wijn in een groot wijnglas schenkt of van te voren decanteert zodat er meer zuurstof bij kan komen. De cabernet sauvignon is van zichzelf een wat stroevere wijn en wanneer de wijn goed in contact komt met zuurstof zal de smaak beter tot zijn recht komen.

Geschiedenis

De cabernet sauvignon heeft net als de merlot zijn oorsprong in de Bordeaux tijdens de 17e en 18e eeuw. Een eerste officiële vermelding van deze druif zou in een oorkonde rond 1635 zijn geweest. Deze druif is ontstaan uit een kruising tussen de cabernet franc en sauvignon blanc. Per toeval is deze kruising destijds ontstaan en gelukkig voor de wijnliefhebbers werd de smaak gewaardeerd waardoor de wijnboeren deze druif verder gingen ontwikkelen en verbouwen.

Tot in de jaren 60 was de cabernet sauvignon de meest aangeplante druif in de Bordeaux. Na deze tijd heeft de merlot het stokje overgenomen. Dit als gevolg van de ontwikkeling in smaak van de wijnconsument. De keuze ging in die tijd ineens naar de ‘snellere’ en makkelijkere wijn, zoals de merlot.  

Ondanks dat er in de Bordeaux  tegenwoordig meer merlot wordt geproduceerd, is wereldwijd de cabernet sauvignon nog steeds wél de meest geplante blauwe druif. Mede door gebieden/landen als Californië, Italië, Australië, Chili en Spanje beslaat deze druif wereldwijd ongeveer 165.000 hectare.

Herkomst

Typerend voor de Bordeauxstreek  is dat deze door de rivier (de Gironde) in tweeën is gesplitst. Op de linkeroever wordt de cabernet sauvignon geplant en op de rechteroever de merlot. De linkeroever heeft een kiezelgrond, wat water goed doorlaat de grond inlaat naar de wortels en warmte goed vasthoudt, wat de uiteindelijke wijn een bijzondere smaak, geur en kleur geeft.

Smaak

Kenmerkend voor deze druif is de stevigheid en iets hoger zuurgraad en meer tannine dan de merlot. De smaak is voornamelijk zwarte bessen, kers, tabak en specerijen. Het mooie van de Cabernet is dat waar deze wijn ook vandaan komt de zwarte bessen altijd herkenbaar zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de riesling (zie de andere blog!). De kruidige aroma’s zijn ook zeker typerend voor deze druif. De aanwezige tannine en zuren maakt de wijn stevig van smaak én zijn ze relatief langer houdbaar dan andere wijnen. Goed om te weten is dat de cabernet sauvignon goed bewaart kan worden met een bewaarperiode van 10 jaar in een wijnkast.

Wijn & spijs

Een stevigere wijn vraagt ook direct om een steviger gerecht. Dit maakt de wijn naast een tafelwijn ook een echte eetwijn. De meest voorkomende wijn-spijs combinaties met cabernet sauvignon zijn gerechten van de grill of met rood vlees. Dan komt is deze wijn het beste tot zijn recht.

Heeft u een jonge cabernet sauvignon op voorraad? Ga dan voor de combinatie met pittige kaas en deze wijn kan u weer op een andere manier verrassen.

De lekkerste cabernet sauvignon geselecteerd

Natuurlijk willen we graag met u meedenken en hebben we de een opzet gemaakt van prachtige rode wijnen die u zeker niet mag missen. Uiteraard hebben wij nog meer cabernet sauvignon in ons assortiment. Wilt u online wijn kopen voor uw horeca onderneming? Maak dan een account aan en u bestel uw wijn online.

 

1-6 van 1288
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
1-6 van 1288
per pagina
Van hoog naar laag sorteren