Ontdek onze verhalen

Rosé alleen op het terras?

Roséwijnen zijn al eeuwenlang populair en hebben een rijke geschiedenis. Als sommelier is het belangrijk om te begrijpen waarom dit type wijn zo populair is en hoe het gemaakt wordt, zodat je de perfecte fles kunt kiezen om je gasten aan te bieden – niet alleen in de zon op het terras, maar ook bij de maaltijd.

Een korte geschiedenis over rosé

Een oude legende vertelt ons dat rosé werd geboren aan de oevers van het Gardameer, waar een priester wijnstokken verbouwde om miswijn van te maken. Andere verhalen vertellen ons dat rosé zijn oorsprong vindt in Frankrijk. Hoe dan ook, rosés zijn niet meer weg te denken uit het complete wijnassortiment.

Rosé wijnen van vandaag de dag worden geproduceerd in verschillende landen en worden gemaakt van een breed scala aan druivensoorten. Een van de meest voorkomende druiven voor roséwijnen zijn grenache, syrah, mourvèdre en cinsault. Roséwijnen worden vaak geproduceerd volgens de traditionele methode van het persen van de druiven, waardoor de schil minder lang in contact komt met het sap, wat resulteert in een lichtere kleur die doet denken aan bekende rosés uit de Provence.

De veelzijdigheid van rosé

Als sommelier is het je vast bekend dat roséwijnen veelzijdig zijn en goed passen bij verschillende soorten gerechten. Het is een lichte en fruitige wijn die perfect aansluit op lichte lente- of zomermaaltijden en die ook geschikt is voor het schenken bij een breed scala aan gerechten, van salades tot gegrilde vis of gevogelte.

Roséwijnen zijn vaak niet te zwaar, waardoor ze ook geschikt zijn voor warmere temperaturen. Ze zijn verfrissend en bieden een perfecte balans tussen zuurgraad en zoetheid. Het is ook een uitstekende optie voor mensen die normaal gesproken niet zo van wijn houden vanwege de vaak lichtere en fruitigere smaken.

Welke rosé past bij welke maaltijd?

Rosé d’Anjou is een bekende en populaire wijn uit de Loire. Het is een wat zoetere wijn met een lage zuurgraad en heeft vaak een hoog alcoholpercentage. Het kan moeilijk zijn om een Anjou-wijn te vinden die goed bij het eten past. Als een Anjou rosé te zoet is, kan dit de smaakpapillen overweldigen en de balans van het gerecht verstoren. Het kan ook de zuren in andere ingrediënten in de maaltijd teniet doen. Als vervanging kan men kiezen voor een drogere rosé die beter past bij het gerecht. Een drogere rosé heeft een evenwichtiger smaakprofiel en zal andere smaken in de maaltijd complementeren in plaats van overheersen. Het is belangrijk om te kiezen voor een wijn die past bij het gerecht en de smaakpapillen in balans houdt.

Rosé op de kaart

Het is aan te raden om een ​​paar verschillende soorten (eet)rosé op de wijnkaart te hebben staan. Overweeg om een ​​mooie selectie van lichte en fruitige roséwijnen aan te bieden die passen bij een breed scala aan gerechten. Zorg er ook voor dat je wijnen van hoge kwaliteit selecteert die goed passen bij de smaak van je gasten en/of klanten.

Onze adviseurs helpen je hier natuurlijk graag bij.