Wildwijnen

Traditioneel wordt de periode vanaf 15 oktober tot 31 december het “wildseizoen” genoemd omdat in deze periode de jacht op de meest bejaagbare dieren is toegestaan. Wild eten is verantwoord eten. Een eerlijk stuk vlees uit de vrije natuur. Het past volledig in de hedendaagse vraag naar biologisch, lokaal en verantwoord consumeren. 

Oops. We kunnen geen producten vinden die overeenkomen met de selectie.

Wat zijn klassieke wijn-spijscombinaties?

Wild biedt eindeloze mogelijkheden en het is dan ook een geweldige uitdaging voor de chef om hiermee aan de slag te gaan. Van complexe smaakpaletten tot verrassend eenvoudige, zeer smaakvolle gerechten. Bij wild is het erg belangrijk dat smaakintensiteit en -volume van gerecht en wijn goed op elkaar worden afgestemd. Een goede samenwerking tussen chef en sommelier zorgen dan voor synergie in het gelukkige huwelijk tussen wild en wijn.

De echte klassiekers zijn natuurlijk oesters met Chablis, kaviaar met champagne, fazant en zuurkool met Elzaswijn, hert met Châteauneuf du Pape. En met die laatste combi’s zitten we meteen in het goede seizoen.
Groot wild zoals hert, ree(rug) en wild zwijn vragen doorgaans om smaakrijke rode wijnen, terwijl kleiner wild ook prima met stevige witte wijnen gecombineerd kunnen worden.

Going Wild, waar let men op?

Een paar simpele regels helpen met de keuze van de juiste wijn:

  • Zoek naar overeenkomsten in de gerechten en de wijn. Stevige smaken vragen om stevige wijnen en lichte gerechten idem dito.
  • Als een gerecht echter overdreven zoet of vet is dan moet u op zoek gaan naar tegenstellingen. Een hele vette wijn bij een vette vis wordt teveel van het goede.
  • In het geval van wild kunt u kijken naar de (oorspronkelijke) herkomst van het dier en wat er in die regio doorgaans aan wijn wordt gedronken. Kijkdan naar de kenmerken van de wijn en het gerecht en probeer daar overeenkomsten in te vinden, dan heeft u op papier al snel een goede match.
  • Vergeet vooral niet naar de bereiding en bijbehorende saus te kijken, want dat kan de keuze nogal bepalen! Alleen hert is heel wat anders dan gebraden hertfilet met truffelsaus en cantharellen.