Port

Van de club van versterkte wijnen, is Portwijn ongetwijfeld de meest bekende soort. Wijnen met het Port-label zijn afkomstig uit de Duoro-vallei, in het noordwesten van Portugal. Port mag dus alleen zo genoemd worden, wanneer hij daadwerkelijk afkomstig is uit Portugal.

Producten 1-12 van 18
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina
Producten 1-12 van 18
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Pagina

Port herkennen we aan het heerlijke, zachte maar vooral bijzonder zoete smaakprofiel. Dankzij die zoetheid heeft het een behoorlijke reputatie als populaire dessertwijn. De zoetheid van de port is afkomstig van de brandewijn, die tijdens de gisting wordt toegevoegd. Daardoor wordt het fermentatieproces gestopt. Er blijft dan wat suiker achter, en bovendien stijgt het alcoholpercentage ook aanzienlijk: tot wel 20%.

Voor deze zoetheid moeten we eigenlijk de Engelsen bedanken. Zij raakten in de 17e eeuw in oorlog met Frankrijk, waardoor de uitweken naar wijnland Portugal. Echter vergingen veel wijnen door de lange boottocht. De oplossing: méér alcohol toevoegen aan de vaten, wat het proces van gisting stopte. De wijn bleef langer goed, en de zoete smaak ontstond.

Port is er in diverse stijlen. Qua kleur onderscheiden we rode van witte port. Toch wordt Port op een andere manier gelabeld. We noemen de verschillende stijlen [ruby], [tawny], [wit] en [rosé].

Goede Port

Wat onderscheidt een goede Port van minder goede port? Smaken verschillen uiteraard, maar de leeftijden van Port zijn een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke smaak.

  • Portwijn van één oogstjaar noemen we [Vintage].

  • Port die gebottled is in een bepaalde periode noemen we [Late Bottled Vintage].

  • [Colheita] ligt minimaal zeven jaar op het fust.

Bovendien speelt het druivenras een belangrijke rol in de unieke smaak van Port. De bekendste druivensoorten van de 52 die worden gebruikt bij het maken van port, zijn de Donzelinho branco, Sercial, Folgasão en Gouveio Branco.

Witte en rode Port

In tegenstelling tot de meeste soorten wijn, onderscheiden we het bij port niet vaak over ‘witte en rode port’. We hebben het hier over ruby, tawny, rosé en wit.

  • [Ruby Port]: dit is in principe rode Port en ook meteen de meest populaire. Ruby Port heeft een robijnrode tot paarse kleur en wordt tot drie jaar in stalen tanks opgeslagen, om vervolgens op fles verder te rijpen. Zo blijft de smaak lekker fruitig en zoet. Ruby Port smaakt vooral naar bosvruchten, kaneel en chocolade.

  • [Tawny Port]: de kleur van deze Port noemen we taan, en is een beetje bruinig. Deze kleur dankt hij aan het feit 3 tot 7 jaar op houten vaten te rijpen. De smaak is wat meer karamel-kaneelachtig dan ruby Port.

  • [Witte Port]: in tegenstelling tot witte wijn, wordt witte Port alléén gemaakt van witte druiven. Daarnaast moet witte port minstens 3 jaar op vaten rijpen. Hij smaakt naar citrusvruchten, geroosterde noten en is koud het lekkerst.

  • [Rosé Port]: Rosé Port gist minder lang dan bijvoorbeeld ruby port. Daar dankt hij zijn lichtere kleur aan, vergelijkbaar met rosé wijn. Rosé dient ijskoud geserveerd te worden en smaakt naar aardbei, framboos en caramel.

Naast deze vier onderscheiden we ook nog de Vintage Port. Dit is een echte kwaliteitsport, welke alleen in zeer goede oogstjaren van de allerbeste druiven wordt gemaakt. Vintage Port is in principe altijd hetzelfde gekleurd als ruby Port, en smaakt ook soortgelijk - maar dan wellicht veel beter.